2024 az ellenőrzések éve lesz?

2024-ben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által közzétett országos hatósági ellenőrzési terv új dimenziót nyit a munkahelyi biztonságban. Az ellenőrzések célja az, hogy a munkavédelem terén egy magasabb szintű biztonságot és tudatosságot valósítsanak meg az egész országban.

Veszélyes anyagok kezelése: 

A terv kiemelt figyelmet fordít a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységekre. A cél világos: a munkahelyi expozíció csökkentése és a mérgezéses esetek megelőzése. Az ellenőrzések 2024. április 1-től május 31-ig tartanak, és azokra a vállalkozásokra irányulnak, ahol ilyen anyagokkal dolgoznak.

Ez a lépés rendkívül fontos a munkavédelem szempontjából, mivel a veszélyes anyagok nem megfelelő kezelése komoly egészségügyi és környezeti kockázatokat jelenthet.

A fémipar biztonsága:

A fémipar speciális kihívásokkal szembesül a munkavédelem terén. A 2024-es ellenőrzési terv ezt is figyelembe veszi, különös tekintettel a munkabalesetek és az egészségkárosodások csökkentésére. A célvizsgálatok időszaka 2024. szeptember 1-től október 31-ig tart.

Túl az országos ellenőrzéseken:

Az országos terv mellett a vármegyei Munkavédelmi Hatóságok is aktív szerepet vállalnak. Lehetőségük van helyi célvizsgálatok indítására, illetve előre bejelentett ellenőrzések lefolytatására. Ez lehetővé teszi a munkavédelmi előírásoknak való megfelelés fokozottabb ellenőrzését a helyi szinten.

További információk:

A 2024. évi országos hatósági ellenőrzési terv részletesen elérhető az alábbi linken: 

http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=1037

Minden érdekelt fél számára fontos, hogy alaposan áttanulmányozza és felkészüljön az előttünk álló ellenőrzésekre.